Memleketçe zamanında bir yerlerden çok fena beddua almış olmalıyız arkadaşlar, bizdeki akıl dışı pahalılığın başka türlü bir açıklaması olamaz çünkü. Tamam dünya insanları olarak hepimiz kapitalist sistemin köleleriyiz, iş sahibi de olsak çalışan da olsak bir şekilde hepimiz hayatımızı idame ettirebilmek üzere paraya ve güce hizmet ediyoruz. Ama diğer ülkelerdeki kölelerin durumlarına, alım güçlerine bakınca insan imrenmeden de edemiyor.
İlgi alanım otomobiller olsaydı onlardan örnek verirdim zira an itibariyle telaffuz edilen rakamlara razı olup otomobil almaya niyetlendiÄŸiniz zaman kimsenin size deli gömleÄŸi giydirmeyeceÄŸi tek yer bizim ülkemiz. Normal satış fiyatı atıyorum 20.000$ olan bir otomobili biz, vergileriyle kar paylarıyla bilmem neleriyle 50.000$’a alıyoruz. Fiyata bindirilen kalemler arasında devletin radyo ve televizyon kurumuna aktarılan pay bile var.
Tezgahın üzerinde bekleyen iyice yoÄŸurulmuÅŸ kasap köfte kıvamındaki toplumun bir parçası olmanın cezası bu olsa gerek. Bize zamanında “Üretmeyeceksin, herhangi bir ÅŸeye ihtiyacın olursa biz sana satarız” demiÅŸler ve olaylar geliÅŸmiÅŸ. Yahu bir yandan da adamlara kızamıyorum, eÄŸer ben süper güç olsaydım böyle bir nüfusu, böyle bir pazar potansiyelini ben de aynı ÅŸekilde kullanmak isterdim. Yani düşünsenize, karşınızda öyle kompleksli bir toplum var ki kendi lahmacun salonlarına, çay bahçelerine burun kıvırıp sizin onlara dayattığınız Burger King’leri, Starbucks’ları başının üzerinde tutar hale gelmiÅŸ. Hatta olayı o kadar abartmış ki kendi markalarına bile yerel isimler koymak yerine, sizin rüzgarınızdan faydalanmak üzere yine sizin dilinizde isimler koyar olmuÅŸ. Kendi benliÄŸini bile hiçe sayacak kadar aşığınız olmuÅŸ böyle bir muhatap karşısında “Yok gardaÅŸ yok biz seni hiç sömürmeyelim sen kendin üret, kendi yağında kavrul” demek baya baya aptallık olurdu.
Gelelim olayın benim kuyruÄŸuma basan tarafına. Böyle bir ortamda teknoloji meraklısı olmak lanetlenmiÅŸ olmak gibi bir ÅŸey. Hele bir de hammaddeden, üretim maliyetlerinden, marka deÄŸerlerinden falan az buçuk anlıyorsanız, sabahtan akÅŸama kadar köpek gibi çalışıp kazandığınız paracıklardan 15 doları, normalde 3 dolar ettiÄŸini bildiÄŸiniz bir ürüne verirken eliniz titriyor, canınız yanıyor. Acısız ve gözü kapalı satın alma eylemleri gerçekleÅŸtirdiÄŸiniz günleri özlüyorsunuz. Annenizin yaptığı halis muhlis doÄŸal patates kızartmasını elinizin tersiyle iteleyip “KeÅŸke bizim ülkemizde de Mek Danıls olsa, reklamlardaki zengin insanlar gibi yaÅŸasak, onlar gibi güle eÄŸlene kıtır patatiz kızartmaları yesek” deyip saf saf, sizin kaynaklarınızı kullanarak sizi tüketen dost yüzlü düşmanlara aşık olduÄŸunuz günleri hatırlıyorsunuz.
Neyse, her fırsatta eleÅŸtirdiÄŸim sistemin kallavi kölelerinden biri olarak ben bu aÄŸzına tükürdüğümün Asus’unun bir leptop modelini uzunca süredir takip ediyorum, hatta almakla almamak arasında sürekli gidip geliyorum. Bizim memlekete sadece bir tane firma getirmiÅŸ ve üzerine maliye bakanının özel otomobilinin vuruÄŸunu düzelten sanayi esnafının yeÄŸeninin düğün masrafına kadar binlerce kalem bindikten ve ayrıca firma üzerine karını koyduktan sonra fiyatı ebesinin hörekesi gibi ÅŸiÅŸmiÅŸ. Normalde gavuristanda 2.500 TL‘ye tekabül eden bir meblaÄŸ karşılığı satılan, bu halde üretildiÄŸi fabrikanın giderlerini, işçilerinin maaÅŸlarını ve tüm taşıcıyıların karlarını çıkaran bilgisayar bizde 4.873 TL deÄŸil, 3.900 TL‘ye satılıyor. Gavuristandaki kapitalizm kölelerinden çok çok daha az kazanan insanlarız ve fakat onlardan kat be kat daha fazla para ödemek durumunda bırakılıyoruz. Öyle de güzel bir sistem kurulmuÅŸ ki tutup membağından da sipariÅŸ veremiyorsunuz, gümrükte yine aynı kalemler üzerine basılıyor.
Yazık lan bize, valla yazık. Åžahsen vergimizi verelim ekonomimizi koruyalım gibi ifadelerin hiçbiri bu duruma farklı bir açıdan bakmama neden olmuyor. EÄŸer ben bir bilgisayara 1.300 küsür Lira fazla para ödüyorsam, iyimser bir yaklaşımla 700 TL’si satıcı firmanın karı ve masrafı olsun desek, 600 TL’yi direkt devlete ödemiÅŸ oluyorum. Fakat ortada bu paranın karşılığı olarak bana dönmesi gereken daha güvenli, daha konforlu, yüksek standartlara sahip bir yaÅŸam imkanı yok. Yani ben o parayı ödemeyen gavurlardan daha yüksek yaÅŸam standartlarına sahip deÄŸilim. Dış borç iç borç cari açık falan alayı kafa bulandırıcı ÅŸeyler, yıllardır her alışveriÅŸ eyleminde KDV’sinden ÖİV’sine kadar envai çeÅŸit vergi ödüyoruz, neyin borcu, neyin açığı olabilir ki bu kadar uzun süre öde öde bitmesin valla aklım almıyor.
Sonuç olarak o bilgisayarın fiyatı düşecek aga! Ben o parayı ödemeyeceÄŸim, gerekirse 1 sene daha bekleyeceÄŸim ama o fiyat düşecek öyle alacağım… (İnÅŸallah)
yurt dışından alıcan en fazla gümrük ve kargo için 100 dolar verirsin apple ın mesala global garantisi var nerden alırsan al garanti geçerli eÄŸer diÄŸer markalardada öyleyse yurt dışından almak en mantıklısı hadi 200 dolar olsun arada 1000 dolar oynar 2. el fiyatına diÄŸer ülkelerde 0 ı satılıyo Allahtan çok zengin bi ülkeyizde 1000 dolar koymaz kimseye…. :)
DiÄŸerlerinden daha fazla çalışıp, daha az kazanıp, daha fazla vergi verdiÄŸimiz halde daha düşük bir yaÅŸam konforuna sahip olmak… Paha biçilemez..
Aynen öyle ülkemizde bilgisayar, telefon hatta arabalar bile iki yada üç katı fiyata satılıyor. Yurt dışından almak istesende gümrükte takılması gümrük vergisi derken astarı bezini geçiyor. Herkes gibi bende uzun süredir ebay’den bilgisayarlara bakıp bakıp iç çekiyorum ama yapacak biÅŸey yok. Seve seve vereceÄŸiz o paraları
Bence kendimiz üretsek bile herhangi bir ÅŸey deÄŸiÅŸmez fiyatlar konusunda. Irak’ta Iphone üretilmiyor ama adamlar bizden daha ucuza kullanıyor. Daha savaşın kokusu bile tam çıkmamış bir ülke sonuçta. Daha iyi yaÅŸam standartları için bir çok asya ülkesi gibi bizim petrole bile ihtiyacımız yok bu vergiler karşısında. Ama yok iÅŸte puf oluyor :D
maliye bakanının özel otomobilinin vuruÄŸunu düzelten sanayi esnafının yeÄŸeninin düğün masrafına kadar binlerce kalem bindikten sonra kdv eklenince fiyat ÅŸiÅŸiyor yoksa bu kadar pahalı olmaz.eÄŸer önce kdv koyulup sonra maliye bakanının özel otomobilinin vuruÄŸunu düzelten sanayi esnafının yeÄŸeninin düğün masrafına kadar binlerce kalem binse daha ucuz olurdu; çünkü ikincisinde fazladan maliye bakanının özel otomobilinin vuruÄŸunu düzelten sanayi esnafının yeÄŸeninin düğün masrafına kadar binlerce kaleminde kdv sini sana yüklüyorlar bütün olay kısaca böyle yani…
ayrıca canercim sen hiç fiyatı düştü diye 5 yıllık bir teknolojiye ilgi duydunmu ki ÅŸimdi böyle konuÅŸuyorsun. sen bunun fiyatı düştüğünde yeni çıkan ve gene senin almak için 15 gün hiç birÅŸey yemeden sadece camini tuvaletinden su içerek yaÅŸamanı gerektiricek bir laptop hayaliyle yanmaya baÅŸlarsın ve gene aynı döngü baÅŸlar…yani demem o ki birkerede bir ürün çıktığı gün yani modayken sen de kullansan ne olur bir günün beyliÄŸi beylik olsa olmamıyala…
Otomobillerde vergi
1600 cc e kadar %45
1600-1999 %90
2000 üstü %145 dir
ayrıca %18 KDV de konur üstüne.
Yerli yada yabancı farketmez hepsinde budur.
Elektronik cihazlarda ÖTV %25
%18 KDV de eklenir
Birde bunların üzerine distrübütör+bayi vs karları ayrıca eklenir, eklenirken arada %25-%35 gelir vergisi ve diğer masraflarınıda hesaplayıp en az vergiler + 10 puan konur.
AGACIM KISACASI TÜRKİYEYE GELEN BİR ÜRÜN GÜMRÜKTEN GİRER GİRMEZ %50 İLA %150 FİYATLA GİRER.
BUNUN TAMAMINI DEVLET ALIR AMAAAAAA BURASI ÖNEMLİ
TÜRKİYEDEN YURTDIŞINA MAL ALAN BİRİ İSE ZERRE VERGİ ÖDEMEZ, YANİ BİR CLIO MALİYETİ 9000 DOLARDIR VE RENAULT 9000 DOLARA CLIO YU YURTDIŞINA SATAR.
AMA AYNI CLIO YURT İÇİNE 39000 TLYE SATILIR.
Yorumum devam edeyim.
Burada amaç yerliyi korumakmıdır? Hayır o lafta kalan bişeydir amaç daha çok vergi almaktır. yoksa amaç yerliyi korumak olsa çin tekstil ürünlerine kota yada ek vergi konur ki bu hiç uygulanmaz. Peki gevurlar 9000 dolara aldıkları clioyu kaça satar sadece %10 koyarlar 9900 dolardır clio fransada.
saygılar.
Tek açıklaması var. Bu konuyu biraz genele çekmek lazım olayı kavrayabilmek için. İlk önce nerede olduÄŸumuzu unutmayalım, biz Türkiye’deyiz. Bu gibi durumlara ÅŸaşırmamamız gerekir normalde ama arada da soruyoruz sizin (Sağılacak inek miyiz biz?) gibi ama aslında biz çoktan sağıldık. Asıl düşünmemiz gereken mesele kurban olmamak. Ülkemizde yürütenler olduÄŸu sürece bu korkuyla yaÅŸamak zorundayız. Tabi hemen atlayanlar olacak bu görüşe ama önceden belirtmek istiyorum. Åžu an İMF borcumuz ödendi deÄŸil mi ama diÄŸer borçlar ne durumda. Yani İMF borcumuz 426 milyon dolardı ve ödendi ama sadece kağıt üzerinde gerçekleÅŸen bir durum. Kısaca A bankasından alıp B bankasına olan borcumuzu kapattık. Ama bunu yaparken borcumuzu da katladık. Türkiye’de vergi çok, fiyatlardan bundan dolayı pahalı. Bu arada konu açılmışken belirmek isterim. Devletimizde o kadar uyanık ki alkol sigara gibi pis maddelere çok vergi koyuyor normalde güzel ama devletimiz’in kendisinin alkol ve işçi fabrikaları olmasaydı (kim biliyor aranızda? gazeteci arkadaşım bunu haber yapacağı için hapiste) ya da devletin devlet deÄŸil bir holding olduÄŸunu anlatayım. ÖrneÄŸin ekmek kaç para ? Bizim burada 1.5 – 2 TL. peki ekmek buÄŸdaydan yapılıyor deÄŸil mi bizim devletimiz, ülkemizde yetiÅŸen 1 derece (makarnalık denir yani un deÄŸeri ve pazar fiyatı en yüksek olan buÄŸdaydır) buÄŸdayı devlet yüklü bir paraya baÅŸka ülkeye satıyor ve baÅŸa ülkeden aldığı kötü 4. sınıf (kıyaslamayı siz yapın artık) buÄŸdayı bize 1. sınıf buÄŸdaydan daha pahalıya satıyor. Lafın başında devlet dedim ama yanlış anlaşılmasın devlet büyükleri bu ÅŸi yapanlar yani o paralar ülke için deÄŸil, öbür dünya için saklayan insanlar.
Ürettiğimiz bir şey yok ki. Her konuda yurt dışına bağımlıyız. E üretmeyince de devlet, ülke ekonomisi nasıl dönecek? Tabii ki vergilerle.
Yok ki şöyle dünyaca ünlü bir markamız, fabrikamız.
Yıllardan beri hep aynı. Galiba bizim hizmet anlayışımız yol yapmak, tren yapmak. ( yoksa yaptırmak mı demeliydim? Malum biz üretemiyoruz ).
Ama olsun memleket iyiye gideyi elhamdülillah. Kastamonu ben
http://www.milyonlarinsevgilisi.com/video/308/saskin-insan-memleket-iyi-kastamonu-ben
Devletimizin sömüren bir yapısı olmadığı için oluyor bunlar.Ortadoğuyu biz sömürseydik,bizide susturmak için paraları dolar şeklinde gözümüze gözümüze sokardı devlet.Bizde ortadoğuyu antartikada bir yerleşke sanar,mutlu mesut yaşardık. Bizde verginin çoğu emekli maaşlarına gidiyor gibi geliyor bana.
Doğru dünyayı sömürmüyor ama benim davar halkımı sömürüyor, milletin de gıkı çıkmıyor alışmışız.
ÜretmediÄŸimizi kim söylüyor arkadaÅŸlar tekstilde birçok sanayi hammaddesinde dünyanın üst sıralarındayız üretim alanında.. Bilgisayar , telefon fabrikalarımız yok diye saçma sapan çıkarımlarda bulunmayalım avrupaya satışı yapılan çoÄŸu otomobil bile bizim ülkemizde üretilip dağıtılıyor.. Beyaz eÅŸya alanında birsürü beyaz eÅŸya firmamız var çoÄŸu Çin’de ürettirip sonra buraya getirtiyor bir kısmını bir kısmını da ortadoÄŸunun farklı bölgelerine dağıtıyor ihracat rakamları çok ciddi rakamlarda öyle ki ülke içine sattığı rakamın 3 katı kadar yurt dışına satış yaptığını bildiÄŸim markalar var.. En basitinden UFO ısıtıcıları sovyet ülkelerinde burdakinden daha popüler.. Bizim ülkemizde serbest piyasa var yani 3 tlye aldığımız birÅŸeyi 5 tlye satabiliriz gibi bir üst limit bir tavan fiyat yok ki sınırlar olsun standart kâr marjları olsun.. Kâr marjı ne kadar yüksek olabilirse o markanın kalitesi her geçen gün daha da artar.. Zamanla o markanın üretimini yapan personel daha iyi yaÅŸam standartlarına kavuÅŸtuÄŸunda markayı üreten firma da daha iyi bir pazar payına ulaÅŸtığında o marka kendi kendine fiyatları düşürecektir bu yeni markaların her zaman izlediÄŸi bir stratejidir.. Caner’in bahsettiÄŸi cihazı satan firma yüksek bir kâr marjı koymuÅŸ üstüne gerçekten ancak sanırım bu durum cihaz garantisiyle ilgili bir durumdan kaynaklanmış.. Yani ÖTV idi gümrük vergisi idi bunlar bir ürünün fiyatını çok fazla etkilemez otomobiller de Emre’nin dediÄŸi doÄŸru olabilir ama diÄŸer kalemlerde vergi oranlarının yurtiçi satış fiyatlarını çok etkilediÄŸini sanmıyorum.. Kaldı ki bizim bilmediÄŸimiz birçok film çeviriyorlar bu ithalat ihracat iÅŸlerinde.. Öyle ki bizim ülkemizde ki bir firmanın Çinde ürettirdiÄŸi sonra İran , Irak gibi yerlere sattığı ürünler bir ÅŸekilde tekrar bizim ülkemize giriyor ancak bu ismi lazım olmayan firmanın kendisinin iç pazara dağıttığı rakamlardan neredeyse yarıyarıya daha az rakamlarla giriyor bu İran, Irak gibi yerlerden gelen ürünler.. Marka aynı ürün aynı ama gelin görün ki firmanın kendi dağıttığı fiyatlardan çok daha düşük fiyatla baÅŸkaları satıyorlar.. Bu tip ürünlerde ithalatçı ihracatçı kendi teknik servis ağını kurmak durumunda kalıyor bu teknik servislerin iÅŸletme ve kuruluÅŸ maliyetleri çok ciddi boyutlarda rakamlar.. Caner’in göz koyduÄŸu cihazın fiyatını bu kadar arttıran durum bence bundan ibaret..
@Selçuk hiçbir konuda yurtdışına bağımlı değiliz.. En kötü ihtimalle onların bize bağımlı oldukları kadar bizde onlara bağımlı olabiliriz..
Arkadaşlar fiyatlardan, vergilerden bahsediyorsunuz ama hepiniz en son model akıllı telefonlara dünyanın parasını sayarken gıkınız çıkmıyor burda muhabbeti döndü bu konunun ben yaptığım açıklamayı ve çoğunuzun çıkışmalarını hatırlıyorum şu yaptığınız maliyet hesaplamalarını yaparken telefonlarda gösterdiğiniz hoşgörüyü göstermenizi rica ediyorum kaldı ki laptopun maliyeti en azından o telefonlardan daha fazla o aşikâr..
İşi biraz araÅŸtırınca (benim gibi meraklılara söylüyorum) Türkiyede almak yerine yurt dışına gidip alıp gelmek daha mantıklı fiyatı daha ucuza geliyor. Yada en fazla baÅŸa baÅŸ gelmiÅŸ oluyor. bilgisayarın fiyatı 2.525 Liraya denk geliyor yurt dışında (neredeyse). Uçak bileti fiyatı gidiÅŸ – dönüş 532 lira, vize fiyatlarıda ortama 450 lira civarında ülkeden ülkeye -+50 lira oynaya bilir. bu ana kadar 3500 lira harcamış olduk. Ama yurt dışında gezmek istersenizde hala 400 liranız var. yurt dışında gezdik ve çok güzel bir bilgisayar aldık. Gezmezsek yani hala 400 liramız var. Kısaca Gidip alıp gelmek Türkiyede almaktan daha ucuz.
Mehmet diyelim ki gidip aldın geldin burada Türkiye de garanti için kiminle muhattap olacaksın..? Teknik destek almak istediğinde kim sana yardımcı olacak..? Eğer ürünü ülkeye spkan distrübütörden almadıysan servis hizmet verse dahi ücretini tahsil edecektir verdiği hizmetin.. Markalar gelip kendi servis ağlarını kurmadığı için düstrübütör kuruyor servis ağını.. Kendi servis ağında sadece kendi getirttiği ürünlere garantili işlem şansı sunuyor bu durumda bu servislerin maliyetlerini de sattıkları ürünlere ekliyor doğal olarak..
Çok güzel bi konuya değinmişsiniz. Ama kullanımda farkettiğim kadar, Aldığım teknolojik bir ürünün garantisi bittiğinde üründe bitiyor. yani kullanılamayacak hale geliyor. Ya donanımsal bir sorun cıkıyor yada parca degistirmek durumunda kalıyoruz. Dikkat ettiğim konu aldığım çoğu üründe garanti bittikten sonra sorun çıkıyor. Gerçi garanti dahilinde sorun çıktığında gönderdiğimiz zamanda gelmek bilmiyor. (Bazı Markalar Haric).
yurt dışından (afrika/gabon) geldiÄŸimden beri diyorum, türkiyede yaÅŸanmaz…. düşününki afrika ki bize göre geliÅŸmemiÅŸ ülke, ^^ teknoloji ordada pahallı ithal olan çoÄŸu ÅŸey her yerde pahallı, isyan etmeyin abi, sadece vergilerin dozunu kaçıran bi hükümeti çokta alkışlamayın derim :M özel tüketim vergisi adı altında arabaya versin zamı, benzine zamı vb. biz zaten onları elde etmeyi istemedÄŸimizden ”ohh iyi yapıyor versın zammı” derken içtiÄŸimz sigaradan, almak istedÄŸimz cihazdan yiyioruz golü. muhalif olmak istemiyorum ama sonuç, somut olarak ortada baÅŸkasınıda savunmuyorum, baÅŸkasıda gelse oda bunu yapacaktı belki, belki…..
Siyasetçi, sanayici, mafyanın kol kola gezdiği bir ülkede, işin işine bir de apış arasını karıştırarak oy veren vatandaş girince bu durumlar böyle oluyor. Altında tank gibi cip ile gezen, bu yukarıda saydığınız ürünleri etiketine bakmadan alan bir hayvan ile aynı vergiyi ödüyor işçi memur emekli. Ayrıca bu aracı, simsar ülkesi, daima üreten değil, aracı pezevenk kazanıyor parayı.
Eline yüreğine sağlık aklımdan geçen tümünü yazmişsnz peki sadece böyle mi olacak boykot etsek toplum olarak biseyler değişmez mi gerçi bunu söylüyorum ama örnek vermek gerekirse en basitinden diş macunu sürekli colgate kullanıyorum çünkü bana en uygunu bu sonra araştırdım meğerse ısrail urunuymus yerli mali arastirayim dedim sanino denen bi ürün karşıma çıktı aldım pişman oldum gerçekten berbat kelimesi yanında hafif kalır yani ben şunu anladim ki bizleri toplum olarak köle etmişler mecbur duzenlerine uyum sağlıyoruz bunun baskanlarla liderle alakası yok sistemle alakalı ve bu durum gerçekten çok can skcı
Kisacasi koyunyuz abi kin sesini cikariyor .biri gidipte bakana sordumu bu neden pöyle 60.000 tl arabayi direk aliyor hic sormiyor neden pahalli hic sesini cikarmiyor yazikk.
Bu ülkenin çok pahalı olmasının nedeni türk markaların az olması unilever şu anda şampuan diş macunu lipton ice tea vb. Üretmesi ve avrupanın para birimi euro dolar ve sterling bizim para TL dolar 3 euro 3,25 sterling 4,25 dir bizim para yani TL 1 katdır yabancı ülkeden gelen mallar hangi ülkeden geliyosa mesela almanyadan AUDİ A6 fiyatı almanyada 56615 dir almanyanın para birimi euro olduğu için türkiyeye bu araba gelirse fiyatı vergiler ve kdv dahil 200000 TL dir yani bu dünyayı para yönetir
Birlik beraberlik olsun kimse bu saçma sapan vergileri toplu olarak odemesin bak o zaman noluyo 550 tane vekili sadrazamlarin lüks yaşantısıni gariban vatandaş ödüyor birlik beraberlik olsa türkiyede çok şeyler değişir
8 sene yasiyorum turkiyede. americadan geldim. cok pahali ve komik bir ulke. gelisen ve ucunu ulkeler boyle.
1. pahli hersey cunku systematic ve devamli muntazam “genel” vergi almiyor americada IRS ve state and federal taxation.
cunku cok fakir insanlarvar evleri bile yok burada. nasil alsin o zavalidan kim takip ediyor? genel vergi var mi her 3-6 ayda. ev vergi araba vergi deigl.
2. batiya bakiyor ve diyorki tek para kazanicam sekilde yol yapmak infrastructure yapmak hastane yapmak icin (ozel degilse ama her sey ozel artik turkiyede onun icin bu da -1) hersey luks olarak sayilicak. araba ev, beyaz esya. en basit bunu gormek bir evlenme tv show seyret. “evin varmi? araban var mi?” bunlar en basit temel seyler sahip olmak batida. bir araba 50 dolar alabilirsin ve 50000-1000000 de alabilirsin. bir ev, affordable housing, olarak alabilirsin.
3 sene doniyorum ulkeme cok ozledim hele fistik ezmesini ve kahvaltida cearal cesistlerimi. hic cesit yok burda. bir 50 dollaraklik oyuncak telescope gerecek bile deil burada 1300 tl!!! 3 lira bile olsa bir dollar 50=150 tl eder.
lol…..ahh ahh… arkadaslarima uzuliyorum burada cunku ben donucem sadece bir gecisis burada benim icin. ama onlarin ulkesi burasi onlarin hayati.
kotu gunler bekliyor buralari. cok uzuliyorum :( daha kotu olucak.
sizi seviyorum.
Bu ülke hollandanın elinde olsaydı hele bu verimli topraklar , 3 yanı denizle cevrili bir ülke. Dünyada yeni bir medeniyet kuÅ•muÅŸlardı. Kısa vadede bu ülkenin kurtuluÅŸu Tarım ve Hayvancılığa bakar. Sadece tarım ve hayvancılıkla bu ülke ÅŸaha kalkar sanayiyi katmıyorum bile. Ve halâ kilosu 5 – 6 liradan meyve alıyoruz etin kilosu 30 35 lira gerçekten çok komik rakamlar.