Hayatınız boyunca ne kadar ruj yersiniz?

dudak-parlatici
Bu görsel bayan (dişi anlamında) okurlarımıza gelsin, evet leydiler hayatınız boyunca ortalama olarak yukarıdaki cam kafeste bulunan ve üzerinde “Are you hungry? (Aç mısın?)” yazan kırmızı küp kadar dudak parlatıcı ve ruj yiyormuşsunuz, afiyet olsun. Kafesin yanındaki hatun ile ruj küpü arasında göz ucuyla bir orantı kuracak olursak hayatınız boyunca nerdeyse vücut ağırlığınızın dörtte biri kadar ruj yediğinizi varsayabiliriz. “Daha güzel görüneceksem sıvı lpg bile içerim ben” diyorsanız sizin bileceğiniz iş tabii, bizimkisi incir çekirdeğini doldurmayacak kanserojen muhabbetler işte.

Merak edip Google’a konuyla ilgili danışma ihtiyacı hissettim ve kendilerine sordum, dedim ki “ruj neden yapılır, sağlıklı bir besin maddesi midir?“, şöyle cevapladılar:

Rujlar genelde Lanolin Oil, Castor Oil, Cetyl Acetate, petrolatum, Octyl hydrosterate, balmumu, Octyl Palmitate, Propylene glycol ricinoleate, Ceresin, Paraffin, Carnauba, Acetylated lanolin alcohol, PVP/Hexadecene copolymer, tocopheryl acetate (Vitamin E acetate), Acrylates copolymer, Rose hips seed oil, Fragrance, Methyl Paraben, Propylparaben, BHA, renk veren pigment maddelerinden (renk verici maddeler: demir oksitler, titanyum dioksit, zirkonyum tuzları, alüminyum tuzları, kalsiyum tuzları vb.) ve koku veren doğal aromalardan yapılırlar.

Tam bu noktada “iyi hoş söylüyorsun Google Amca fakat biz cahiliz, bu saydığın maddeleri bilmeyiz etmeyiz açıklar mısın nedir ne değildir?” şeklinde devreye girdim, erinmediler yanıtladılar:

Rujların içinde bulunan petrolatum, lanolin, eosin , pigment maddeleri insan sağlığı açısından tehlikeli olabilecek maddelerin başında yer alırlar. Büyük bir kısmı petrolden elde edilen metalik yağlardan veya kimyasal maddelerden oluşurlar.

Peki ya parafin?

Parafin petrolün bir yan ürünüdür. Ham petrolün rafinasyonunda yan ürün olarak elde edilen yağlı parafin önce sıcakta eritilir, sonra da soğutularak yalnız parafinin donması sağlanır ve donan posa şeklindeki parafin yağlı kısımlarından süzülerek ayrılır.

Çeşitli sanayi dallarında kimyevi ve elektriki yalıtma maddesi olarak kullanılır. Tekstilde, eczacılıkta, kozmetik sanayiinde plastik, patlayıcı madde ve elektrik malzemelerinin imalinde, bağcılıkta aşı yerlerinin izolasyonunda kullanılır.

Bu öğrendiklerim beni kesmedi iğrençlik duymak istiyorum” diyenler için ise ekledi:

Ruj yapımında kullanılan lanolin maddesi doğal olarak kuzu ve koyun kıllarından elde edilir, çok sayıda allerjen içerdiği bilinmektedir.

Bakınız ne güzel sorduk öğrendik değil mi bacılar. Şimdi ne yapıyoruz? Google amcaya yardımlarından ötürü teşekkür etmeyi ve kozmetiğe ayırdığımız zaman, beyin kıvrımları ve enerjinin yüzde 0.00000001’ini araştırmaya ayırmayı ihmal etmiyoruz.

Son olarak şahsen ben bunca bilimum zararlı maddeyi sırf daha güzel görünmek adına dudaklarıma sürüyor ve hayatım boyunca sürdüğüm bu maddelerin bir kısmını da mideye indiriyor olsaydım işin içinde aroma olsun isterdim, öyle sek ruj yemeyeyim derdim. Mesela kıymalı ruj olsa fena mı olurdu veya daha iyisi kıymalı yumurtalı ruj, oh ne güzel dudaklara ekmek ban ye, mis.

İlginizi Çekebilecek Diğer İçerikler

Facebook Yorumları

4 Yorum

Uyarı: Yorumlarda link kullanmayınız. Link içeren yorumlar otomatik olarak spam kabul edilmektedir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir